30. června 2016
Kategorie: Další rady, PR

Jak správně točit pivo, abyste si na párty neudělali ostudu?

Pravděpodobně jste podobnou situaci někdy v minulosti zažili. Byl horký letní den a nemohli jste se dočkat, až vám hospodský natočí prvotřídní pivo. Ale když vám podal půllitr, chuť vás přešla. Zdaleka ne každý umí pivo natočit tak, aby konzumentovi zaplesalo srdíčko. Nedělejte stejné chyby jako nezaškolená obsluha a naučte se čepovat jako mistr.

Pivní pípa by na letní grilovačce neměla chybět. Jenomže co z pípy, když obsluha nemá o točení piva ani páru?

Předpokladem znamenitého výsledku je čistoskvoucí sklenice a perfektně sanitované výčepní zařízení. Provozovatel výčepního zařízení nesmí podcenit pravidelnou údržbu a každý den trubky proplachovat pitnou vodou.

beer-199650_640

Samotné točení piva probíhá následujícím způsobem:

  1. Teplota sklenice nesmí být vyšší, než je teplota piva. Před točením ji propláchněte studenou vodou.
  1. Pivo natočte najednou i s mokrou pěnou nebo nadvakrát – nejdříve vysokou pěnu a poté doplníte pivo. V případě varianty „na dvakrát“ je výsledkem pivo s čepicí.
  1. Pivo se čepuje po skle pod úhlem 45°, a to v minimální vzdálenosti k povrchu sklenice. A hezky ode dna.
  1. Správná pěna je hustá, krémová a nespadne. Dobře natočené pivo poznáte tak, že při konzumaci ve sklenici kroužkuje.

K nejčastějším chybám při čepování piva patří míchání sklenicí za účelem vytvoření pěny, namražování sklenic, přelévání piva z jedné sklenice do druhé kvůli úpravě hladiny, točení přechlazeného piva a špinavé půllitry, které bezpečně poznáte podle bublinek na stěně.

Způsobů čepování piva je samozřejmě více, ale výše uvedený postup je zaručeně správný. Článek sponzorovala společnost AZrent – specialista na párty stany, který zajišťuje kompletní party servis. Pronajímá pivní sety, grily, nábytek i výčepní zařízení. Tedy vše, co byste na své příští letní party mohli potřebovat.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: