
Jak ušetřit na zdravém jídle?
Zdravé jídlo většina považuje za drahé, častá výmluva, proč lidé nedrží dietu nebo nedrží zdravý životní styl, je vysoká cena zdravých potravin. Není se čemu divit, firmy využívají trendu fitness a zdravého životního stylu, své zdravé potraviny a produkty propagují pomocí cílených reklam a většina těchto produktů je opravdu drahých, bio, eko, bez cukru a z farmy, existují však také zdravé a zároveň levné produkty a potraviny, které si může dovolit každý. V dnešním článku se proto zaměříme na zdravé a levné potraviny, ale také na tipy, jak ušetřit.
Zdravé, levné potraviny
Není nutné si kupovat bio potraviny, eko potraviny nebo ovoce, zeleninu, maso a mléčné produkty z farmy. Je pravdou, že potraviny přímo z farmy jsou ty nejzdravější – obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů, není to ovšem nutností. Taková klasická rýže, ovesné vločky, tvaroh, maso a olivový olej pořídíte za pár korun a skvěle se hodí do diety.
Vybírejte takové potraviny, které vám vystačí hned na několik pokrmů, jejich cena není vysoká, ale jedná se o kvalitní zdroj komplexních sacharidů, zdravých tuků nebo kvalitních bílkovin. Každý den mít k obědu losos je zdravá volba, ale také drahá volba, proto si raději připravte kuřecí prsa s olivovým olejem a losos si naplánujte na víkendový oběd. I za pár korun si můžete naplánovat zdravý jídelníček na celý týden. Pro lepší představu uvádíme seznam zdravých potravin, které rozdělíme na tři zmíněné makroživiny – bílkoviny, sacharidy, tuky.
- Zdravé a levné bílkoviny – drůbeží maso, drůbeží šunka, tuňák, treska, proteinový prášek, tvaroh, jogurt, mozzarella.
- Zdravé a levné sacharidy – rýže, brambory, kuskus, těstoviny, batáty, ovesné vločky, celozrnné pečivo.
- Zdravé a levné tuky – olivový olej, arašídy.
Tipy, jak ušetřit na zelenině a ovoci
Zelenina a ovoce se řadí mezi drahé potraviny (zejména v zimních měsících), můžete ovšem velmi v této kategorii ušetřit. Každý máme babičku, tetičku nebo známého se zahrádkou, možná máte svoji vlastní, proto si zeleninu i ovoce můžete vypěstovat, ovoce poté zamrazit a nechat si zásobu na zimu. Vypěstovaná zelenina ze zahrádky je navíc nejzdravější volbou, proto investujte svůj čas do sázení a pěstování, vyplatí se vám to.