
Jaké formy stravování rozlišujeme?
V současné době roste zájem o nejrůznější způsoby alternativního stravování, ke kterým patří nejčastěji různé formy vegetariánství, raw strava, makrobiotika, ale také některé zásady ajurvédy nebo čínské medicíny. Největší zájem je o stravování bez masa, které vyznávají vegetariáni. Některé směry, které dovolují alespoň částečnou konzumaci potravin živočišného původu a jsou správně kombinované, obvykle nezpůsobují problémy s příjmem životně nutných nutričních látek.
Pozitiva a rizika vegetariánství
Tato forma se orientuje na rostlinnou stravu. Jde také o životní filozofii zaměřenou na péči o zdraví odmítání zvířecího masa v zájmu úcty ke zvířatům. Přívrženci vegetariánství ale často až nekriticky vyzdvihují pouze výhody a odpůrci naopak rizika. Jak to však většinou bývá, pravda je někde uprostřed. Složení vegetariánské stravy musí mít určitá pravidla, aby člověk po určitém čase netrpěl nedostatkem esenciálních aminokyselin, železa, vápníku, zinku, vitamínů B a D a dalších živin. Proto se doporučuje obohatit vegetariánskou stravu například o mořské nebo sladkovodní řasy.
Nejznámější druhy vegetariánství:
- vegani – konzumují jen rostlinnou stravu
- lakto-vegetariáni – rostlinnou stravu doplňují mléčnými výrobky
- ovo-vegetariáni – k rostlinné stravě přidávají pouze vejce
- semi-vegetariáni – rostlinnou stravu doplňují mléčnými výrobky, vejci, rybami a bílým drůbežím masem
- fruktariáni – konzumují pouze dary přírody, čili syrové či sušené ovoce, oříšky, semena a některé druhy zeleniny
- vitariáni – konzumují zásadně syrovou, tepelně neupravenou stravu, která je dle nich pro člověka přirozená.
Další alternativní formy stravování
Vyznavači paleodiety, která se inspiruje starší dobou kamennou, tvrdí, že pokud se dnes budeme stravovat stejně jako naši pravěcí předkové, budeme stejně zdraví. V té době nebyla známa rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak a jiné nemoci. To je ovšem dáno i stupněm poznání a vývojem lékařství. Další formou je bezlepková dieta. Lepek je směs bílkovin přítomných v obilných zrnech. Celiatici nesmí jíst výrobky z mouky a nahrazovat je bramborami, rýží, sójou, kukuřicí, pohankou a luštěninami, což lze doporučit i zdravým lidem.
Pozitiva alternativního stravování
Pozitivem je prevence výskytu civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární, onkologická, ateroskleróza, hypertenze, obezita a trávicí obtíže.