
Které potraviny podpoří činnost vašeho mozku?
Každá část našeho těla potřebuje vhodnou výživu. Výjimku netvoří ani mozek. Existuje celá řada potravin, které podpoří paměť, schopnost koncentrace a další mozkové funkce.
Do jídelníčku zařaďte tyto potraviny
- Ořechy
Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin blahodárně ovlivňují nejen mozkovou činnost, ale i naši psychiku. Největší výhody poskytují ořechy vlašské. Veškeré ořechy je ideální konzumovat nepražené a nesolené, v přirozeném stavu.
- Avokádo
Obsahuje nejen celou řadu prospěšných vitamínů (B, C, K, E), ale i omega-3 mastné kyseliny. Tato kombinace má velký podíl při podpoře vnímání, paměti i soustředění.
- Banány
Dodají potřebnou energii, posílí mozkové funkce a podpoří schopnost logického myšlení a to především díky sacharidům, draslíku a fosforu.
- Kakao a tmavá čokoláda
Pozitivně ovlivňují mozkové neurotransmitery, zlepšují paměť a podporují koncentraci. Podporují vylučování endorfínů a serotoninu, díky kterým se cítíme v dobré náladě. Potřebujete – li rychle zvýšit mozkovou výkonnost, vezměte si čokoládu nebo čokoládové bonbóny s vysokým obsahem kakaa.
- Mořské ryby
Přednost dejte lososovi, sardinkám, tuňákovi nebo makrelám. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, jež pozitivně ovlivňují činnost mozku.
- Borůvky
Borůvky a další bobulové ovoce patří do skupiny silných antioxidantů, které chrání paměťové buňky. Je to dobrá prevence proti Alzheimerově chorobě.
- Semínka
Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, dýňová semínka jsou navíc bohatá na zinek, železo, hořčík a vitamín E. Tyto látky pozitivně ovlivňují činnost mozku.
- Olivový olej
Nachází se v něm velké množství omega-9 mastných kyselin, které zpomalují procesy stárnutí mozku.
- Brokolice
Díky obsahu vitamínu K přispívá k posilování kognitivních mozkových funkcí. Cholin zlepšuje paměť.
- Zelený čaj
Obsahuje antioxidanty a živiny, které pozitivně ovlivňují mozkovou činnost. Kromě toho v něm najdeme i kofein, který je známý pro své stimulační účinky, podporuje dobrou náladu, bdělost a paměť.