
Víte, co dělají s vaším tělem glutamáty a odkud se vzaly?
Snažíte se jíst zdravě a proto, když vidíte na obale nějakého potravinového výrobky nápis: Bez přidaného glutamátu, sáhnete po něm v domnění, že se jedná „zdravý“ a zdravotně nijak nezávadný výrobek. Kolem glutamátů je v posledních letech značně rušno, přesto mnoho lidí netuší, co glutamáty přesně jsou, kde se vzaly a proč se do jídel přidávají.
Dva druhy glutamátů
Laicky řečeno je glutamát solí, která je odvozena od aminokyseliny glutamové.
Glutamáty dělíme na dva druhy, kdy je jeden přírodní (vázaný), váže se s jinými aminokyselinami a je obsažen v mase nebo mléku. Lidské tělo si tento typ glutamátu vyrábí samo, který potřebuje k látkové výměně.
Z asijské kuchyně je známý glutaman sodný (volný) kolem kterého je právě taková panika. Toto dochucovadlo samo o sobě žádnou chuť nemá, pouze zvýší chuť připraveného pokrmu.
Zajímavostí je, že lidské tělo neumí tyto dva typy glutamátů od sebe rozlišit.
Vliv na zdraví a obezitu
Mnohé zdroje uvádějí nepříznivý vliv glutamátů na zdraví srdce nebo mozku. Tato tvrzení se však nikdy nepotvrdila a nebyla objevena mezi nimi žádná souvislost, přesto jejich konzumace nedoporučuje dětem do tří let (stejně jako u běžné soli). Nikdy nebyla potvrzena ani souvislost mezi „syndromem čínské restaurace“ a glutamáty.
Velkým negativem glutamátů, které však odborníky potvrzeno bylo, je jejich potlačení pocitu sytosti a podpora další chuti k jídlu (princip fast-foodů). Proto se jich vyvarujte, pokud se chcete zbavit přebytečných kilogramů.
Potraviny bez glutamátu?
Pokud si zakoupíte potraviny, která jsou bez přidaného glutamátu, je to pravda jen na půl. V těchto potravinách se zpravidla objevuje jeho polotovar (rozštěpené bílkoviny ze kterých se glutamát vyrábí), který poznáte podle označení E-620 – 625.