
Znáte Karob – zdravou alternativu čokolády?
Dřevina Ceratonia Siliqua nebo-li svatojánský chléb roste ve Středomoří. Legenda říká, že ho rád konzumoval svatý Jan, odtud druhý název. Z lusků tohoto keře se získává karabový prášek, kterým můžete zdravě, ale velmi chutně nahradit kakao nebo čokoládu. Již ve starověkém Egyptě a Řecku věděli o jeho pozitivním vlivu na lidské zdraví, proto se stal běžnou součástí jejich jídelníčku.
Pozitivní účinky karobu
Hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl obsažené v karobu jsou skvělými pomocníky v boji s ostoeporózou, zejména hořčík. Karobové lusky jsou bohaté na bílkoviny, minerály a vitamíny, především vitamíny A, B a D. Oproti kakau neobsahuje karob kofein a žádné alergenní látky, zato v něm můžete nalézt přírodní aminokyseliny, které pomáhají při stavbě bílkovin.
Velkým rozdílem mezi kakaem a karobem je také v obsahu cukru a tuku. Kakao je třikrát více kalorické než karob. 23% tuku a jen 3% cukru obsahuje kakao, zatímco v karobu naleznete pouhých 7% tuku a 48% cukru. Pokud se toužíte zbavit nabraných kil během vánočních svátků, je karob skvělou volbou. Kromě hubnutí pomáhá karob při průjmech nebo jiných žaludečních potížích a pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Je vhodný i pro diabetiky, celiaky a pro lidi s alergií na kravské mléko.
Využití karobového prášku
Karobovým prášek můžete využít při pečení koláčů a dortů, stejně jako běžné kakao. Alergici mohou karobový prášek využít jako náhradu za mouku. Pokud toužíte shodit nějaké to kilo, můžete také karobový prášek použít jako mouku nebo si připravte karobový nápoj. Přírodní cukr, obsažený v karobu, vám dodá energii, zasytí, ale nezpůsobí nespavost, roztěkanost nebo hyperaktivitu. Chuť se kakaem téměř totožná, takže rozdíl nepoznáte. Rozmíchejte plochou lžičku prášku v mléce, zkuste sojové, rýžové nebo ovesné. Pochutnáte si a k tomu uděláte něco pro své zdraví.